Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

To αίμα και τα συστατικά του



Αίμα λέγεται το υγρό που κυκλοφορεί στις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή. Αποτελείται από ένα υγρό στοιχείο, το πλάσμα και διάφορα κυτταρικά στοιχεία (τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια). 
  Το πλάσμα είναι ένα ωχροκίτρινο υγρό, μέσα στο οποίο αιωρούνται τα κύτταρα του αίματος. Αποτελείται από νερό, άλατα και οργανικές χημικές ενώσεις. Στις οργανικές χημικές  ενώσεις περιλαμβάνονται                      πρωτεΐνεςγλυκόζη, λιπίδια, βιταμίνες, ορμόνες και χρωστικές. Από τις πρωτεΐνες, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι παράγοντες πήξης και οι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος.


Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν την αιμοσφαιρίνη στην οποία οφείλεται το κόκκινο χρώμα του αίματος. Η κύρια τους λειτουργία είναι η ανταλλαγή του οξυγόνου: προσλαμβάνουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες και το μεταφέρουν στους ιστούς. Από εκεί παραλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα για να το αποβάλλουν.

Τα λευκά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού και την καταπολέμηση των λοιμώξεων μέσω της καταστροφής επιβλαβών ξένων ουσιών.

Τα αιμοπετάλια είναι πολύ μικρά κύτταρα τα οποία είναι εκείνα που πρώτα σταματούν την αιμορραγία, φράζοντας το σημείο τραυματισμού ενός αγγείου.

                                                      Πηγή: http://aimatocritis.blogspot.gr 
Μικροβιολογικό εργαστήριο Ηγουμενίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου